< |
Kwiecień 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
< |
Maj 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Czerwiec 2024 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Postrzegane są z reguły jako element dekoracyjny. Okazuje się, że niesłusznie, bowiem kwiaty mają również walory smakowe. Potrafią nie tylko upiększyć potrawy, ale dodać im także niepowtarzalnego smaku. To dlatego stały się motywem przewodnim warsztatów kulinarnych „Kuchnia kwiatowa”.
Poprowadził je mistrz kucharski Zbigniew Kurleto, który zaproponował oryginalne menu z mini tartą z bakaliami w sosie royal oraz zapiekankę z batatów i szałwii na przystawkę. Z kolei na pierwsze danie zapomnianą co nieco zupę szczawiową. Zabielona kwaśną śmietaną podana z kluskami oraz ogórecznikiem smakowała wybornie. Podobnie było z filetem z indyka serwowanym w szafranie z dodatkami w postaci sałaty z mlecza lub botwinki. Na deser zaś ptasie mleczko w czekoladzie z czerwonym pieprzem w sosie z róży.
Degustacja została okraszona ciekawymi opowieściami na temat przygotowanych potraw, tradycji kuchennych w różnych kulturach i częściach świata, nawyków żywieniowych. Było jak zwykle pysznie.
OFERTA