PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Gotujemy po grecku
13/09/2016

Kuchnia grecka przypadła go gustu dzieciom uczestniczącym w warsztatach kulinarnych zarówno pod względem przygotowania, jak i degustacji potraw. W obu przypadkach wykazały się mnóstwem energii, pomysłowością okraszonych dziecięcą radością.



Zaczęło się od loukoumades czyli pączków po grecku. Nie wszystkim przypadł go gustu zapach drożdży, które trzeba było rozkruszyć, ale już dodana do nich oliwa, cukier i ciepłe mleko zmieniły wszystko. Podobnie było z kolejnymi składnikami, czyli mąką i ubitym „na sztywno” białkiem. Później już należało tylko uformować je w kulki i wysmażyć na złoty kolor. Na koniec zaś ozdobić płynnym miodem z dodatkiem sezamu, cynamonu lub siekanych orzechów.

Kolejną propozycją menu była pita z kurczakiem, warzywami i serem feta. Tu również znalazły się drożdże, podobnie jak wcześniej zasypane cukrem i zalane ciepłym mlekiem. Do tak przygotowanego zaczynu dodano przesianą mąkę i zagniatano do uzyskania przez ciasto elastyczności. Kolejnym elementem był jego podział na mniejsze kawałki i pieczenie do momentu zarumienienia się. Po upieczeniu pita została nadziana farszem z sałaty lodowej, pomidora, ogórka, sera feta oraz piersi z kurczaka.

Tak przyrządzone potrawy musiały smakować. A smakowały podwójnie, bo zostały przygotowane własnoręcznie przez dzieci.

GALERIA NA NASZYM FB








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury