< |
Kwiecień 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
< |
Maj 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Czerwiec 2024 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Potrafią zachwycić. Każdy kto miał z nimi do czynienia wie, że nie ma w tym najmniejszej przesady. Czego by nie dotknąć albo spróbować, smakuje wybornie. Pewnie dlatego warsztaty kulinarne z włoskim menu cieszyły się taką popularnością. W listopadzie zorganizowano je dwukrotnie. Za każdym razem w dwóch grupach i z pełną obsadą przy stanowiskach.
W menu obowiązkowa pizza teoretycznie z siedmioma składnikami.
W praktyce zaś dzieci komponowały ją dowolnie według własnych preferencji kulinarnych. Było w nich dużo sera, szynki, pieczarek, pomidorów. Kto miał życzenie dodawał ketchup, czosnek czy oregano. Na koniec powstały różne rodzaje pizzy, niepowtarzalne, bo autorskie i wykonane samodzielnie przez uczestników warsztatów.
Kolejnym przysmakiem było mini caprese z pesto pietruszkowym. Nieskomplikowane w przygotowaniu, bo mozzarellę i koktajlowe pomidory należało podzielić na pół, posiekać pietruszkę, a następnie całość wymieszać z oliwą z oliwek.
W kulinarnej propozycji dla dzieci nie mogło zabraknąć słodkości, bo te przypadają im najlepiej do gustu. Stąd w menu znalazło się tiramisu, przygotowanie którego wymagało trochę wysiłku. – Żółtka z cukrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa – instruowali prowadzący warsztaty kucharze z Bistro Kampus.
Dzieci ubijały żółtka wytrwale, na zmianę. Zaraz po tym trzeba było ucierać ją i dodawać mascarpone. Później znowu ubijać i mieszać z masą serkową. Dopiero po tym było łatwiej. Amaretto zostało połączone z kawą, na biszkoptach ułożono warstwę serka, oprószonego kakao.
I tak powstało tiramisu.
Palce lizać.
OFERTA