< |
Kwiecień 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
< |
Maj 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Czerwiec 2024 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Jednym z wielu elementów związanych ze świętami Bożego Narodzenia jest dobra kuchnia. Wszystko za sprawą wigilii i serwowanych w jej trakcie potraw. Tradycja mówi o dwunastu. Wprawdzie uczestnicy warsztatów kulinarnych nie przygotowali ich w takiej ilości. Jednak te, które wyszły spod ich ręki były przyrządzone wybornie.
Jako pierwsze pojawiły się pierogi z kapustą i grzybami. Dzieci wykonały je samodzielnie zaczynając od ugniecenia ciasta. Później w ruch poszły walki a następnie szklanki, które posłużyły do wykrojenia odpowiedniej wielkości kawałków ciasta. Na koniec pozostało wypełnienie go przygotowanym wcześniej farszem i mozolne klejenie pierogów.
W świątecznym menu znalazł się także popularny piernik. Praca nad nim była nie mniej absorbująca, co nad pierogami. Zaczęła się od rozbicia jajek i oddzielenia żółtka od białka. Niby proste, a jednak wymagało od dzieci nie lada zręczności. Podobnie było z ubiciem tego ostatniego na sztywną pianę. A był to dopiero początek wyczerpującej jak się okazało pracy, bo zaraz po tym należało utrzeć miód, żółtka, margarynę i cukier. Do takiej masy dodano śmietanę, mąkę, ubitą pianę oraz przyprawy i bakalie. Tak powstałe ciasto powędrowało do piekarnika. Po upieczeniu polano je polewą czekoladową oraz wykonano zdobienia.
Wyglądały wybornie i zapewne tak samo smakowały.
OFERTA