PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Świątecznie w kuchni
30/12/2016

Jednym z wielu elementów związanych ze świętami Bożego Narodzenia jest dobra kuchnia. Wszystko za sprawą wigilii i serwowanych w jej trakcie potraw. Tradycja mówi o dwunastu. Wprawdzie uczestnicy warsztatów kulinarnych nie przygotowali ich w takiej ilości. Jednak te, które wyszły spod ich ręki były przyrządzone wybornie.



Jako pierwsze pojawiły się pierogi z kapustą i grzybami. Dzieci wykonały je samodzielnie zaczynając od ugniecenia ciasta. Później w ruch poszły walki a następnie szklanki, które posłużyły do wykrojenia odpowiedniej wielkości kawałków ciasta. Na koniec pozostało wypełnienie go przygotowanym wcześniej farszem i mozolne klejenie pierogów.

W świątecznym menu znalazł się także popularny piernik. Praca nad nim była nie mniej absorbująca, co nad pierogami. Zaczęła się od rozbicia jajek i oddzielenia żółtka od białka. Niby proste, a jednak wymagało od dzieci nie lada zręczności. Podobnie było z ubiciem tego ostatniego na sztywną pianę. A był to dopiero początek wyczerpującej jak się okazało pracy, bo zaraz po tym należało utrzeć miód, żółtka, margarynę i cukier. Do takiej masy dodano śmietanę, mąkę, ubitą pianę oraz przyprawy i bakalie. Tak powstałe ciasto powędrowało do piekarnika. Po upieczeniu polano je polewą czekoladową oraz wykonano zdobienia.

Wyglądały wybornie i zapewne tak samo smakowały.

GALERIA NA NASZYM FB








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury