< |
Styczeń 2025 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Luty 2025 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
< |
Marzec 2025 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
O tym, że dzieci lubią słodkości nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Lubią, bo są pyszne. Okazuje się jednak, że nie tylko pałaszowanie słodkości może być pochłaniające bez reszty, podobnie jest z ich przygotowaniem. Było to widać w czasie warsztatów kulinarnych, w menu których znalazły się ptysie z bitą śmietaną, ciasteczka z marmoladą oraz całuski z masą.
Zaczęło się od zagotowania wody z masłem i solą potrzebnych do ptysiów. Później dodano do niej mąkę i ucierano do momentu połączenia się wszystkich składników, a następnie jajko. Tak przygotowane ciasto trafiło do piekarnika.
Na koniec oprawiono je ubitą z cukrem śmietaną i ptysie były gotowe do degustacji.
Marmolada, margaryna, cukier puder, żółtka, śmietana i proszek do pieczenia to składniki niezbędne do wykonania ciasteczek z marmoladą. Wystarczyło je wszystkie wymieszać, zrobić z nich ciasto, schłodzić, a następnie piec w piekarniku żeby powstały pyszne ciasteczka.
Podobnie było z całuskami z masą. Sposób wykonania podobny, chociaż przyrządzenie lukru i wycinanie różnych kształtów z ciasta dostarczyło dzieciom dużo frajdy. Obtoczone orzechami lub kokosem smakowały wybornie, jak wszystko, co uczestnicy warsztatów przygotowali.
Było głośno, radośnie i smacznie.
OFERTA