< |
Wrzesień 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
< |
Październik 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Listopad 2024 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Jedna dynia, a sposobów na jej przyrządzenie bez liku. Cokolwiek by z niej nie zrobić, będzie pyszne. Wiedzą o tym uczestnicy kulinarnych warsztatów w Kampusie Wielickim, którzy przygotowywali „Dyniowe przysmaki”. Nazwa nie była przypadkowa, bo wszystko co mali kucharze zdołali wykonać smakowało wybornie.
Zaczęło się od zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym i grissini. – Najpierw obieramy dynię ze skórki, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Obieramy ziemniaki i też kroimy je w kostkę. Później musimy zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy do tego dynię i ziemniaki, doprawiamy przyprawami i smażymy. Następnie wlewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec miksujemy całość z mlekiem kokosowym – tłumaczyła prowadząca warsztaty Danuta Musiał z Bistro Kampus.
Po zupie pojawiły się muffiny dyniowe. Dzieci z właściwym sobie zapałem przesiewały mąkę, do której dodały cukier, sól i skórkę pomarańczy. W drugiej misce przygotowały roztrzepane jajko z dyniowym purée. Wszystko to zostało połączone razem z masłem i tak powstało ciasto, które wyłożone do papilotek powędrowało do piekarnika.
Na deser dzieci przyrządziły paluszki grissini. Przygotowały je tak, że palce lizać.
OFERTA