< |
Wrzesień 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
< |
Październik 2024 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Listopad 2024 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Po raz szósty w ogóle, po raz pierwszy Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników spotkało się na tradycyjnym opłatku w Wieliczce. Gospodarzem świątecznej biesiady było Bistro Kampus.
- Staramy się organizować spotkania w różnych miejscach. Dzięki temu poznajemy je. Do tej pory znałem tylko pracującego tutaj Tomka Deczyńskiego. Dzisiaj moja wiedza na temat Bistro Kampus i jego możliwości jest znacznie większa – powiedział Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
W świątecznym menu pojawiła się zupa grzybowa, karp pieczony na parze z kaszą kus kus i ziołowym omletem, tatar ze śledzia z pieczonymi burakami. Wspólnie z kucharzami Bistro Kampus przygotowali je Marcin Polus, Leszek Kawa oraz Robert Żmuda. Smakowały wybornie, a biesiadnicy nie szczędzili słów uznania. Nic dziwnego, w końcu wyszły spod ręki znanych mistrzów kucharskich.
Wśród zgromadzonych gości pojawiły się legendy fachu kucharza i cukiernika. Byli obecni ludzie wspierający SMKiC. Lokalne środowisko reprezentowali starosta wielicki Jacek Juszkiewicz, prezes zarządu spółki Powiatowy Park Rozwoju Michał Roehlich, dyrektor Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Maciej Filiciak oraz nauczycielka tej szkoły Anna Szczucińska.
Było świątecznie i bardzo smacznie. Jak to u mistrzów kucharskich bywa.
OFERTA