< |
Styczeń 2025 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< |
Luty 2025 | > |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
< |
Marzec 2025 | < |
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | Nd | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Jajka, podobnie jak sałatka z warzyw korzennych wchodzą w zestaw tradycyjnych świątecznych potraw. Nic więc dziwnego, że znalazły się w menu warsztatów kulinarnych związanych ze świętami Wielkiej Nocy.
Jajka zostały najpierw ugotowane na twardo a następnie obrane ze skorupek. Wyjęto z nich żółtka, które zmiksowano z takimi dodatkami jak szynka, chrzan czy szpinak. Nafaszerowano nimi białka, które przybrały kształt kurczątek i zajączków.
Nieco więcej zachodu kosztowało przygotowanie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Wykorzystano do niej marchew, pietruszkę, selera, ogórki kiszone, groszek konserwowy i jajka. Najpierw obieramy warzywa i następnie je gotujemy.
Później kroimy je w drobną kostkę, tak samo jajka i ogórek. Osobno ucieramy żółtko z olejem, do których dodajemy musztardę, a na końcu trochę octu. Wszystko to łączymy z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem – komenderował Tomasz Deczyński, który wspólnie z Danutą Musiał z Bistro Kampus poprowadzili świąteczne warsztaty kulinarne.
OFERTA