PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Jesienne gotowanie
18/11/2019

Studio dobrego smaku zorganizowało dla najmłodszych podróż do krainy smaków w barwach jesieni. Na talerzu znalazła się zupa-krem z kukurydzy, placuszki ziemniaczano-warzywne i koktail na odporność z dyni.



Tematem przewodnim zajęć były jesienne potrawy, przygotowywane na bazie sezonowych warzyw i owoców. Uczestnicy pod okiem Szefa kuchni - Tomasza Deczyńskiego, przygotowywali samodzielnie  smaczne i zdrowe kompozycje.

Krem z kukurydzy to niecodzienna potrawa, wymaga starannego przygotowania wszystkich składników z niewdzięcznym zajęciem, jakim jest krojenie cebuli.
Tajemnica tego aromatycznego kremu tkwi w przyprawach, takich jak kmin rzymski, czosnek, słodka paryka i mleko kokosowe.

Placki ziemniaczane też można przygotować inaczej, wystarczy dodać cukinię, marchewkę, seler, płatki owsiane i od razu robi sie kolorowo na talerzu.
Do tego kremowy koktail z dyni, pomarańczy z dodatkiem cynamonu i rozgrzewającego imbiru.

Na warsztatach kulinarnych dzieci uczą się czytania przepisów,, odmierzania składników, bezpiecznego korzystania z narzędzi i urządzeń, a przede wszystkim
zdobywają wiedzę w zakresie zdrowego i racjonalnego odżywiania.

Na kolejne warsztaty zapraszamy 14 grudnia, szczegóły wkrótce.








 
powrót

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Wielickie Centrum Kultury