PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PnWtŚrCzPtSbNd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

NADCHODZĄCE WYDARZENIA
Data: 28.04.2019
Godzina: 9:00
Cena: 15.00 zł
SZCZEGÓŁY

Powiat Wielicki, Kampus Wielicki oraz Kopalnia Soli Wieliczka zapraszają na koncert "Uśmiechnij się z Kiepurą – Ojczyźnie z przebojem", który odbędzie się 3 maja 2019 o godz. 20.00 w Kampusie Wielickim. Wstęp wolny - wejściówki do odbioru w Starostwie Powiatowym w Wieliczce od 23 kwietnia br.

Widowisko, w którym wystąpią Łukasz Gaj (w roli Jana Kiepury), Iwona Socha (w roli Marty Eggerth), Jakub Oczkowski (jako Władysław Kiepura) oraz Grzegorz Juras (jako Józef Piłsudski) i Dariusz Kordek (w roli Eugeniusza Bodo), przeniesie słuchaczy do okresu dwudziestolecia międzywojennego z czarem jego niepowtarzalnej elegancji i humoru. Pojawią się również najpiękniejsze polskie tańce w mistrzowskim wykonaniu, w choreografii Romany Agnel i Dariusza Brojka. W przedstawieniu weźmie udział orkiestra Arte Symfoniko pod dyrekcją Mieczysława Smydy. Koncert poprowadzi Łukasz Lech, który jest także reżyserem i autorem scenariusza wydarzenia. Zapowiada się klimatyczne i naprawdę radosne świętowanie rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja.

Wystąpią:

Łukasz Gaj
Iwona Socha
Jakub Oczkowski
Grzegorz Juras
Dariusz Kordek
Łukasz Lech
Balet Cracovia Danza pod kierownictwem Romany Agnel
Telewizyjna Orkiestra Arte Symfoniko pod dyrekcją Mieczysława Smydy

Scenariusz i reżyseria: Łukasz Lech
Choreografia: Romana Agnel i Dariusz Brojek

W programie koncertu usłyszymy m.in. takie utwory, jak:
Witaj, majowa jutrzenko
Pamiętaj bracie
Krakowiaczek
Kujawiak
Walc François
Walc Caton
Wieliczka to jest to
Słone złoto
Lat dwadzieścia miał mój dziad
Pokochaj mnie
Ninon, ach uśmiechnij się
Na cześć młodości
Brunetki, blondynki
Już taki jestem zimny drań
Biały mazur
Przybyli Ułani pod okienko
Ach, jak przyjemnie
Leguny w niebie
Polonez (T. Kiesewetter)

Bezpłatne wejściówki do odbioru od 23 kwietnia 2019 w Starostwie Powiatowym w Wieliczce (Rynek Górny 2, pokój nr 23, w godzinach od 7.30 do 15.30).
Koncert będzie rejestrowany przez Telewizję TRWAM.

Data: 03.05.2019
Godzina: 20:00
wstęp wolny
SZCZEGÓŁY

Zapraszamy do Studia Dobrego Smaku na zajęcia kulinarne dla dzieci 
sobota 11 maja 2019 r.
na godz. 8.30 dzieci w wieku 7-12 lat

sobota 25 maja 2019 r.
na godz. 9.00 dzieci w wieku 6-8 lat
na godz. 12.00 dzieci w wieku 9-12 lat

Tym razem na warsztatach poznamy kuchnię azjatycką.

Kuchnia azjatycka smaczna i zdrowa. Jej sekret stanowi duża ilość ryb, owoców morza, warzyw. W Azji jada się dania słodko - kwaśne na bazie ryżu i soi, podstawę dań stanowi ryż lub cieniutki makaron ryżowy.
Popularne są przyprawy o intensywnym aromacie takie jakie jak imbir, curry, kardamon a także produkty sojowe np.: tofu, tempeh czy miso.

Kuchnia azjatycka to potoczne określenie kilku kuchni: japońskiej, chińskiej i wietnamskiej. W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularniejsze niż ryż są makaron i pieczywo, na południu dominują owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina, a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu.

Chyba najbardziej znaną potrawą chińską na świecie jest kaczka po pekińsku na słodko, serwowana z sosem hoisin (sojowo-śliwkowym). Japonia słynie z sushi, a także ze wspaniałych zup, jedną z najbardziej popularnych jest zdrowa miso-shiru. Z kuchni wietnamskiej na cały świat dotarły już sajgonki (nem), czyli naleśniki zawijane w papier ryżowy z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym. W kuchni wietnamskiej nie może zabraknąć aromatycznej zielonej herbaty jaśminowej.

ZAPISY PANEL KLIENTA

Data: 11.05.2019
Godzina: 8:30
Cena: 60.00 zł
SZCZEGÓŁY
Data: 19.05.2019
Godzina: 9:00
wstęp wolny
SZCZEGÓŁY
Data: 23.05.2019
Godzina: 10.30
Cena: 10.00 zł
SZCZEGÓŁY

Zapraszamy do Studia Dobrego Smaku na zajęcia kulinarne dla dzieci
sobota 11 maja 2019 r.
na godz. 8.30 dzieci w wieku 7-12 lat

sobota 25 maja 2019 r.
na godz. 9.00 dzieci w wieku 6-8 lat
na godz. 12.00 dzieci w wieku 9-12 lat

Tym razem na warsztatach poznamy kuchnię azjatycką.

Kuchnia azjatycka smaczna i zdrowa. Jej sekret stanowi duża ilość ryb, owoców morza, warzyw. W Azji jada się dania słodko - kwaśne na bazie ryżu i soi, podstawę dań stanowi ryż lub cieniutki makaron ryżowy.
Popularne są przyprawy o intensywnym aromacie takie jakie jak imbir, curry, kardamon a także produkty sojowe np.: tofu, tempeh czy miso.

Kuchnia azjatycka to potoczne określenie kilku kuchni: japońskiej, chińskiej i wietnamskiej. W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularniejsze niż ryż są makaron i pieczywo, na południu dominują owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina, a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu.

Chyba najbardziej znaną potrawą chińską na świecie jest kaczka po pekińsku na słodko, serwowana z sosem hoisin (sojowo-śliwkowym). Japonia słynie z sushi, a także ze wspaniałych zup, jedną z najbardziej popularnych jest zdrowa miso-shiru. Z kuchni wietnamskiej na cały świat dotarły już sajgonki (nem), czyli naleśniki zawijane w papier ryżowy z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym. W kuchni wietnamskiej nie może zabraknąć aromatycznej zielonej herbaty jaśminowej.

ZAPISY PANEL KLIENTA

Data: 25.05.2019
Godzina: 9:00
Cena: 60.00 zł
SZCZEGÓŁY

OFERTA

Powiat Wielicki Gmina Wieliczka Solne Miasto Grupa Moon CKiT Wieliczka